Francesco Alfare in Kambiz del Canto - mnenje uporabnikov

  • Stroja: Cobra in 70GK
  • Država: Italija
  • Podjetje: F.K. Legnami s.r.l
Francesco Alfare in Kambiz del Canto - mnenje uporabnikov

Dobrodošli v osrčju Karnijskih Alp, kjer italijanska profesionalna gozdarja Francesco in Kambiz te dni opravljata svoje poslanstvo. Bogati gozdovi, ki se raztezajo povsod, kamor seže oko, se letos soočajo z veliko škodo, ki sta jo povzročila lubadar in vetrolom. V boju za ponovno vzpostavitev dolgoročno vzdržnega gozdnega ekosistema gozdarjema pomagata profesionalen vitel s konstantno vlečno silo in žičnica, ki je še posebej prikladna za uporabo na težko dostopnih strmih pobočjih.

Žene ju pristna strast do gozdarstva

Kadar Kambiz in Francesco o svojem delu pripovedujeta z resničnim žarom, ki razkriva njuno spoštovanje do gozda. Gozdarstvo zanju ni le poklic, temveč poslanstvo, s katerim presegata vedno nove izzive in mejnike, ki jih srečujeta na svoji karierni poti.

Gozdarji v Italiji se v zadnjem obdobju soočajo z obširnimi posledicami naravnih nesreč. Lubadar, ki težave povzroča tudi pri nas, je napadel številna v nevihti poškodovana drevesa in se širi tudi na zdrava. Gozdni delavci zato intenzivno delajo na odstranjevanju okuženih dreves, da bi škodo čim bolj omejili.

Območje Forni Avoltri v Furlaniji – Julijski krajini, kjer trenutno delujeta naša uporabnika, je še dodatno obremenjeno s posledicami vetroloma iz leta 2018. Intenzivne poškodbe debel in vej še bolj privabljajo škodljivce in okužba z lubadarjem je bila zaradi tega neizogibna. Končni cilj gozdarjev je torej očistiti čim večji del gozda, ob tem pa čim manj vplivati na podrast in mlajša ter zdrava drevesa. Gozdarski vitli in žičnice so največkrat glavno orodje gozdarjev pri selektivni sečnji. Sploh spravilo lesa z gozdarskimi žičnicami ima minimalni učinek na gozdna tla. Kot sta povedala naša sogovornika: “Po končanem delu na tem delovišču bomo posadili majhna drevesa in skušali obnoviti gozd, ki sta ga poškodovala neurje in lubadar.”

Zahteven teren obvladujeta z izbiro prave gozdarske mehanizacije

Več-sto-tisoč evrov vredna gozdarska mehanizacija, s katero delata Kambiz in Francesco, ni namenjena samo spravilu lesa, temveč celovitemu trajnostnemu gospodarjenju z gozdom. Ohranjanju gozdnih površin se je potrebno še bolj posvetiti v primerih škode zaradi naravnih vplivov.

Vitel serije Profi s konstantno vlečno silo 70 GK in gozdarska žičnica Cobra sta njuna prva izbira. Nepogrešljiv del flote predstavljajo tudi zmogljiv gozdarski traktor, bager s procesorsko glavo in gozdarski kamion s prikolico. Največji poudarek pri opremi dajteta kakovosti, odpornosti na delovne obremenitve in vzdržljivosti strojev. Zato so ju že pred časom prepričali tudi naši izdelki. Na vitel se lahko zaneseta tudi na manj preglednih in strmih lokacijah, medtem ko je na najtežje dostopnih pobočjih najbolj učinkovito žičniško spravilo.

Prvi vitel Uniforest sta kupila že pred več kot desetletjem. En največjih iz serije Premium, hidravlični vitel 85 Hpro, jima je pomagal opraviti veliko dela. Poleg tega sta se z našim Italijanskim uvoznikom in tamkajšnjim glavnim prodajnim zastopnikom odločila obiskati tudi sedež našega podjetja. Poleg lastne uporabniške izkušnje, izdelave strojev z visokokakovostnimi materiali, uporabniško-osredotočenim razvojem in edinstvenim produktnim dizajnom so ju v nadaljnje investicije prepričali tudi strokovni nasveti naših izkušenih in tehnično podkovanih prodajnih inženirjev.

Zakaj sta izbrala prav Cobro? Sama pravita, da so v primerjavi s prejšnjim sistemom za žičniško spravilo prevladali predvsem enostavnost uporabe in postavitve na delovišču ter avtomatizacija delovanja. Lahko jo pritrdita na tritočkovni priklop večjega traktorja, s katerim jo lahko na delovišče tudi pripeljeta. Več kot 400-metrska trasa in vrtenje stolpa za 180 stopinj pokrijeta veliko območje. Trenutno imata postavljen stolp, žične vrvi so sidrane preko spodnje in zgornje postaje na zanesljive opore, poleg tega sta za optimalnejši transport lahkega in ergonomskega vozička dodala še dve vmesni podpori. Upravljata jo sama, saj dva usklajena in ustrezno porgramirana daljinska upravljalnika olajšata komunikacijo in nadzor nad vleko lesa tudi na daljavo.

Če 70 % spravila opravita z žičnico, še vedno preostanek oziroma okrog 30 % vleke hlodovine opravi njun vitel s konstantno vlečno silo 70 GK. Zelo sta zadovoljna s konstantno vlečno silo, zanesljivostjo, varnostjo in vzdržljivostjo stroja. Prednosti, kot so Auto Stop, hidravlična pregibna deska, upravljanje z daljincem ter celovit pregled nad delovanjem preko aplikacije Uniforest Connect, so zanju nenadomestljive.

Kaj italijanskima gozdarjema Francescu in Kambizu pri delu največ pomeni?

“Za nas je to vsekakor delo, ki ga opravljamo iz želje po ohranjanju naših gozdov in okolja. To je delo kot vsako drugo, s to razliko, da smo vedno na prostem, v naravnem okolju. Delo v gozdu opravljamo z velikim zagonom, saj nam pomeni ohranjanje narave, gozdov, posestev, ki nas obdajajo, in njihovega varstva. To zahteva veliko truda, vendar to počnemo s strastjo.” Francesco Alfare in Kambiz del Canto, F.K. Legnami s.r.l., Italy

Z ogledom spodnjega videa podrobneje spoznajte, kako profesionalna gozdarja delata z gozdarsko žičnico Cobra in gozdarskim vitlom Profi serije 70 GK.


Nazaj na seznam
 

Naša prodajna mesta