Sokratis Germanos – mnenje uporabnika

  • Stroj: 2x85 G
  • Država: Grčija
Sokratis Germanos – mnenje uporabnika

Sokratis Germanos je mlad, a izkušen gozdar iz Grčije. Kot zvest uporabnik 2x85 G meni, da so najpomembnejše lastnosti tega dvobobenskega profesionalnega vitla zanesljivost, moč in varnostni sistemi. Uporabniku prijazen gozdarski vitel z ergonomskim dizajnom in učinkovitim delovanjem ima dolgo življenjsko dobo stroja in nizke stroške vzdrževanja.

Moč in varnost

Sokratis že več kot dve leti svoj poklic opravlja z vitlom 2x85 G. Navdušujeta ga zanesljivost in vlečna sila vitla, pa tudi moč, odporna konstrukcija in varnostni sistemi. Kot profesionalen gozdar redno uporablja anti-kipp sistem, predvsem mu pride prav na pobočjih, kjer si mejo nagiba traktorja nastavi glede na delovne pogoje. Najpomembneje se mu zdi, da sistem sam prepreči prevrnitev traktorja in omogoča nadzor nad vitlom tudi, če ta ni v vidnem polju gozdarja.

Še ena pomembna prednost je funkcija AutoStop, ki preprečuje nastanek škode pri navijanju žične vrvi. Sistem izklopi navijanje, ko je žična vrv popolnoma navita in tako zaščiti odvijalno napravo pred poškodbami.

Popoln nadzor dela na daljavo

Vse funkcije odvijalne naprave, vleka in traktor se s pomočjo daljinskega upravljalnika izvaja z varne razdalje. Sokratis poudarja pomen popolnega nadzora vitla, tudi ko ga nima pred očmi (na primer na pobočjih). Funkcije, ki jih upravlja z daljincem, so: vključevanje/izključevanje kardana in traktorja, odvijanje, vleka ter kontrola žične vrvi.

Podrobno predstavitev si lahko ogledate v spodnjem videu:

O Sokratisu in gozdarstvu v Grčiji

Po poklicu je samostojni podjetnik v cestnem prometu in sečnji, hkrati pa je tudi partner v gozdarski zadrugi na svojem območju. Kadar ne dela za zadrugo, storitve ponuja tudi drugim lastnikom gozdov, vendar zaradi velike zasedenosti težko najde čas za dodatna naročila. 

Vsak dan v gorah je zanj drugačen; noben dan ni enak, nekateri so lažji, drugi težji. Kot pravi sam: "Novejši in sodobnejši kot so stroji, lažji je dan. Vendar pa tudi tu velja, da noben dan ni enak in prav zaradi tega je to delo še posebej zanimivo!"

Sedež zadruge se nahaja v makedonski regiji blizu meje z Bolgarijo v čudovitem goratem območju Kato Nevrokopi, ki ga obdajajo gozdovi. Sokratis z žarom nadaljuje o ljubezni do svojega dela: "Ta poklic je moja ljubezen že od otroštva, prevzel sem jo od očeta, ki se že vrsto let ukvarja z gozdarstvom, zato sem se tudi odločil, da ga bom nadaljeval. Menim, da je to delo, ki ga moraš imeti rad, sicer ga ne moreš opravljati. Kot sem že povedal, se je moja ljubezen do dela začela že v otroštvu in takšna ljubezen je večna️. 


Tudi to, kar vidiš vsak dan, pokrajine, živali, naravo v vseh letnih časih; kako spreminja barve in 'oblačila', je preprosto čarobno. Ptice, ki jih slišiš v neskončni tišini skupaj s potoki. Vsak dan v gorah odkrijem nekaj novega. Če tega ne doživiš, jih ne moreš videti sam s fotografij in videoposnetkov. Te pokrajine, lepote in ljubezni, ki ti jo daje narava, ne moreš zlahka razumeti, lepota, ki jo vidim vsak dan, je neprecenljiva!"

V Grčiji imajo zelo dobre gozdove in na zelo velikih površinah ter z veliko uporabnega lesa, vendar jih zaradi še vedno veljavnih zakonov iz leta 1930 ne morejo uporabljati niti do 60 %. Sokratis pravi, da svojim kolegom v tujini zavida marsikaj; delajo lažje, pametneje in hitreje, imajo drugačno zakonodajo in na gozdarskem področju napredujejo veliko hitreje, kot lahko on v Grčiji. Vendar pa je prepričan, da se bo področje kmalu poenotilo za vse.

G. Germanosu se iskreno zahvaljujemo za to izjemno predstavitev profesionalnega vitla 2x85 G ter mu želimo še obilo varnega in uspešnega dela v gozdu.


Nazaj na seznam
 

Naša prodajna mesta